flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УВАГА! З 18.10.2023 змінився порядок подання учасниками справи документів до суду у цивільному судочинстві.

30 жовтня 2023, 16:20

    Згідно Закону України від 29.06.2023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами»  з 18.10.2023 введено в дію зміни до Цивільного процесуального кодексу України, що стосуються подання до суду документів в електронній формі.

      Основні положення з цього питання містяться в ст.14 Цивільного процесуального кодексу України.

   Так, відповідно до ч.5 ст.14 Кодексу суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки - повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

   Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

   Згідно ч.6 ст.14 Кодексу адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку {Зміни до статті 14, внесені Законом № 3200-IX від 29.06.2023, в частині обов’язкової реєстрації юридичними особами (приватної форми власності) електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, вводяться в дію 20.02.2024}.

   Відповідно до ч.7 ст.14 Кодексу особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд надсилає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

   Згідно ч.8 ст.14 Кодексу реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

   Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

   Необхідно звернути увагу, що згідно ч.1 ст.185 Цивільного процесуального кодексу України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

   Крім того, згідно ч.6 ст.14 Кодексу процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

   Також необхідно зазначити, що згідно п.111 Перехідних положень Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС особи, крім осіб, які зобов’язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає особам, окрім осіб, які зобов’язані зареєструвати свої Електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, документи у справах на адресу електронної пошти, з якої до суду надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. У разі надсилання судом документів на адресу електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом, ризики технічної неможливості доставки документа суду на відповідну адресу учасника судового процесу несе учасник судового процесу.

   Таким чином, відповідно до зазначених положень Цивільного процесуального кодексу:

  • фізичні особи, які не мають зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС і не зобов’язані його реєструвати:
    • можуть подавати до суду позовні заяви, процесуальні, інші документи, у паперовій формі;
    • можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.
  • фізичні особи, які мають зареєстрований Електронний кабінет в ЄСІТС:
    • можуть подавати до суду позовні заяви, процесуальні, інші документи, у паперовій формі;
    • можуть подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Електронного кабінету в ЄСІТС.
  • адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи (крім приватної форми власності):
    • можуть подавати до суду позовні заяви, процесуальні, інші документи, у паперовій формі;
    • можуть подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Електронного кабінету в ЄСІТС.
  • юридичні особи приватної форми власності, які мають зареєстрований Електронний кабінет в ЄСІТС:
    • можуть подавати до суду позовні заяви, процесуальні, інші документи, у паперовій формі;
    • можуть подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Електронного кабінету в ЄСІТС.
  • юридичні особи приватної форми власності, які не мають зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС:
    • можуть подавати до суду позовні заяви, процесуальні, інші документи, у паперовій формі;
    • можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом (тільки до 20.02.2024).

     Таким чином, подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти можуть лише фізичні особи, які не мають зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС і не зобов’язані його реєструвати, а також юридичні особи приватної форми власності, які не мають зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС (тільки до 20.02.2024).

 

                                                                                                                                                       Пресслужба суду