flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зразок позовної заяви про стягнення аліментів на дітей та дружину

До Першотравенського міського суду

Дніпропетровської області

Позивач:

 Позавухомчиряк Клавдія Митрофанівна,

01 січня 1985 року народження,

мешкає за адресою:

вул. ________________________,

м. Першотравенськ Дніпропетровської обл.,

поштовий індекс 52800

Засіб зв’язку: _________________________

  Відповідач:

                                                Позавухомчиряк Харитон Серафимович,

02 січня 1983 року народження,

мешкає за адресою:

вул. ____________________________,

м. Першотравенськ Дніпропетровської обл.,

поштовий індекс 52800

Засіб зв’язку: ______________________

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА

 

ПРО СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ

 

на утримання неповнолітніх дітей

та на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку

        "__"_________ року між мною, Позавухомчиряк (дошлюбне прізвище Голопупенко) Клавдією Митрофанівною, 01 січня 1985 року народження та відповідачем Позавухомчиряком Харитоном Серафимовичем, 02 січня 1983 року народження, було укладено шлюб, який був зареєстрований у відділі реєстрації актів цивільного стану Першотравенського міського управління юстиції Дніпропетровської області, що підтверджується свідоцтвом про одруження серії ___ №__________, актовий запис №____.

 Від шлюбу ми маємо двох дітей – доньку Параску, 03 січня 2005 року народження, та сина Стицька, 04 січня 2011 року народження, які проживають разом зі мною та повністю перебувають на моєму утриманні.

 Відповідач ухиляється від покладеного на нього у відповідності до ст.180 Сімейного кодексу України обов'язку утримувати свої дітей. Це, зокрема, виявилося у тому, що відповідач відмовляється добровільно надавати кошти на їх утримання, а саме: на придбання одягу, продуктів харчування, медикаментів тощо. Діти повністю знаходяться на моєму утриманні. Добровільно виділяти кошти на утримання дітей Позавухомчиряк Х.С. відмовляється, витрачає гроші на свої потреби, інтересами сім`ї не цікавиться.

Також відповідач ухиляється від мого утримання, чим порушує мої права, передбачені ч.2, 4 ст.84 Сімейного кодексу України, якими передбачено, що дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка — батька дитини до досягнення дитиною трьох років.

Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

 На підставі ст.182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру частки заробітку (доходу) Відповідача, яка буде стягуватися як аліменти на дітей та на моє утримання, прошу суд взяти до уваги наступні обставини: я ніде не працюю, так як знаходжуся у відпустці по догляду за сином до досягнення ним трирічного віку, отримую допомогу в розмірі 130 гривень, що в теперішній час зовсім недостатньо для свого існування та ще й утримання двох дітей; Відповідач працює на ______________, отримує заробітну платню у розмірі, приблизно _________ гривень, і тому має реальну змогу сплачувати аліменти на утримання кожного з дітей по 1/6 частини всіх видів його заробітку (доходів) щомісячно до повноліття дітей, які край необхідні для їх існування і становлення, та на моє утримання в розмірі 1/6 частини всіх видів його заробітку (доходів) щомісячно до досягнення _______________ трьох років.

 На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 75, 84, 180 - 182 Сімейного кодексу України, ст.3, ст.118, п.1 ч.1 ст.367 ЦПК України

 
 

ПРОШУ:

 1. Стягти з Позавухомчиряка Харитона Серафимовича, 02 січня 1983 року народження, уродженця міста Першотравенська, Дніпропетровської області, кошти на утримання (аліменти) доньки Параски, 03 січня 2005 року народження, та сина Стицька, 04 січня 2011 року народження, в розмірі по 1/6 частки кожному з усіх видів його заробітку (доходу) (всього 1/3 частки) щомісяця та стягувати їх починаючи від дня пред’явлення позову до суду і до досягнення дітьми повноліття та на моє утримання в розмірі 1/6 частки з усіх видів його заробітку (доходу) щомісяця до досягнення сином Стицьком (тому що він молодший - НЕ ПИСАТИ, це пояснення, чому саме сина) трирічного віку.

2. Допустити негайне виконання рішення суду у частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

3. Судові витрати по справі стягти з Відповідача.

 

Додатки:

 1. Копія позовної заяви.

2. Копія паспорту.

3. Копія свідоцтва про укладення шлюбу.

4. Копії свідоцтв про народження дітей.

 «___» ____________ 2012 року

 

___________________ К.М. Позавухомчиряк